Katten en poezen

Katten zijn de schattigste dieren op aarde. Ze kunnen zitten zoals mensen, ze zijn pluizig en ze landen altijd op hun pootjes – dit maakt ze nog schattiger. Katten zijn er in allerlei kleuren – er zijn witte katten, zwarte katten (zoals Luna), gestreepte (zoals Dora) en zelfs oranje katten (zoals Garfield).

De huiskat (Latijn: Felis silvestris catus) is een klein, meestal harig en vleesetend zoogdier. Zij worden vaak huiskatten genoemd wanneer zij als gezelschapsdier binnenshuis worden gehouden, of gewoon katten wanneer er geen noodzaak is om hen te onderscheiden van andere katachtigen. Katten worden door de mens vaak gewaardeerd om hun gezelschap en hun vermogen om op ongedierte te jagen.

Overzicht van kattenrassen

Er zijn meer dan 70 kattenrassen; verschillende verenigingen roepen verschillende aantallen uit naargelang van hun normen. In deze pagina ga ik je alles vertellen over de verschillende kattensoorten. Van huiskatten tot tijgers, er is heel wat informatie over deze harige wezens te vinden. Dus ga lekker zitten en ontspan terwijl ik je meeneem op een reis door de wereld van de verschillende kattenrassen!

Katten worden al minstens 9500 jaar met de mens geassocieerd en zijn momenteel het populairste huisdier ter wereld. Door hun nauwe band met de mens komen katten nu bijna overal op aarde voor.

Huiskatten gebruiken veel vocalisaties voor communicatie, met inbegrip van spinnen, trillen, sissen, grommen of snauwen, knorren en een aantal verschillende vormen van miauwen. Verwilderde katten daarentegen zijn over het algemeen stil. Katten communiceren ook door het afscheiden en waarnemen van feromonen. Zo communiceren zij door het afscheiden van chemische stoffen die informatie over hun fysiologische toestand overbrengen via geurmarkeringen.

Katten kunnen zowel aanhankelijk als competitief zijn, soms lijken ze “speels” naar elkaar of wanneer ze spelen met mensen. Ze tolereren lichamelijk contact zoals opgepakt worden; in sommige gevallen zoeken ze het zelfs op.

De zintuigen van een kat passen bij een roofzuchtige ecologische diersoort; katten kunnen geluiden horen die te zwak of te hoog in frequentie zijn voor menselijke oren, zoals die van muizen en andere kleine dieren. Zij kunnen zien in bijna duisternis. Zoals de meeste andere zoogdieren hebben katten een slechter kleurenzicht, maar wel een betere reukzin dan de mens.

Plaats een reactie